1941: de Chrysler Thunderbolt

In een tijdperk waar men voor alles eiste dat een wagen functioneel was, besliste Chrysler om de esthetische creativiteit aan te moedigen en deed dat door haar ‘dream cars’ te bouwen, droomwagens met lijnen die zowel futuristisch als nostalgisch waren en die niemand onberoerd laten.

Als de eerste bijdrage die designer Alex Tremulis aan het merk leverde, zou de Chrysler Thunderbolt een aanzienlijke invloed uitoefenen op generaties automobielontwerpers. Hoewel er slechts zes exemplaren van werden geproduceerd, fascineert de wagen die meer dan 60 jaar geleden de bijnaam ‘wagen van de toekomst’ kreeg, nog steeds. Het avant-gardistische ontwerp van de Thunderbolt met een volledig aluminium carrosserie wekte de bewondering van beroepsmensen en van het publiek en zette andere automobielconstructeurs aan om ook de uitdaging van de ‘concept car’ aan te gaan..

De bijnaam ‘wagen van de toekomst’ van de Thunderbolt dankte hij niet alleen aan de verassende moderne lijnen. Naast andere innovaties had hij namelijk inklapbare koplampen, elektrische ruiten, een stijf opplooibaar dak en portieren die door aandrijving openden.